Povezava z Dušo skozi tradicije in filozofije različnih svetov

Japonska zen filozofija:

Japonska zen filozofija je duhovna pot, ki poudarja prisotnost, zavedanje trenutka in iskanje notranjega miru skozi meditacijo. Temelji na ideji, da se resnica in razsvetljenje dosežeta preko neposrednega doživljanja in intuitivnega razumevanja, ne pa preko intelektualnega razmišljanja

Koraki so mirni, ko vstopimo v tradicionalni japonski vrt. Graciozni kamenčki postavljeni na natančno premišljen način nas usmerjajo po poti do majhnega kamnitega mostu nad mirnim ribnikom.

Zrak je nasičen s svežino in dišavami cvetlic. Na eni strani ribnika sedi učitelj meditacije, z usmerjenim pogledom v daljavo, kot da s svojo pozornostjo objema celoten vrt. Sedemo ob njem in začnemo globoko dihati.

Z vsakim vdihom začutimo, kako se umirja naš um, in ob vsakem izdihu sproščamo napetost v telesu. V trenutku postanemo eno z okolico in v celoti prisotni v trenutku.

Indijska ajurveda:

Ajurveda je starodavni sistem zdravljenja in življenjskega sloga, ki izvira iz Indije. V središču ajurvede je ideja o uravnoteženju telesa, uma in duha, kar naj bi vodilo k optimalnemu zdravju in dobremu počutju.

Ko vstopimo v tradicionalno ajurvedsko svetišče, nas pozdravi prijetna aroma kadilnih palčk, ki ima čistilni učinek na zrak in ustvarja sproščeno vzdušje. Barvite mandale na stenah simbolizirajo harmonijo in ravnotežje, ki ju iščemo v svojem življenju.

Tam srečamo izkušenega ajurvedskega praktika, ki nas prijazno sprejme. Zaupamo mu svoje težave in želje po izboljšanju svojega počutja. S pomočjo njegovega znanja in nežnega dotika, občutimo, kako se energija premika po našem telesu. Vsak dotik je nežen, a globok, kot da želi vzpostaviti povezavo z vsako celico našega telesa.

Postopoma praktik začne razlagati osnovne principe ajurvede in kako se prilagoditi glede na našo edinstveno telesno in duševno konstitucijo. Ajurveda verjame v obstoj treh osnovnih energijskih vzorcev, imenovanih doshe (Vata, Pitta, Kapha), ki vplivajo na naše fizično in čustveno stanje. S pravilno prehrano, življenjskim slogom, zelišči, masažami in drugimi terapevtskimi tehnikami se poskušamo uravnovesiti in odpraviti morebitne neravnovesja.

Ob spoznavanju teh načel ajurvede sprejmemo modrost, da moramo svoje telo, um in duha obravnavati celostno. Obljubimo si, da bomo v prihodnje bolj pozorni na svoje potrebe in si prizadevali za ohranjanje ravnovesja na vseh ravneh našega bitja.

Ajurveda ponuja celosten pristop k zdravju ter nam pomaga vzpostaviti harmonijo med našim telesom, umom in duhom.

Italijanski “Dolce far niente”:

“ Dolce far niente” v prevodu pomeni “sladko početje ničesar” ali “sladko lenarjenje”. Ta izraz predstavlja italijanski način uživanja v življenju, ki poudarja pomen sprostitve, uživanja trenutka in umika od naglice vsakodnevnega življenja. Pa si poskusimo interpretirati enega izmed možnosti “Dolce far niente”.

Sončni žarki nežno božajo naš obraz, medtem ko sedimo na udobnem stolu v prijetni italijanskem kavarni. Vsa okna so odprta, in vonj sveže mlete kave se širi po prostoru. Ob skodelici espressa smo prisiljeni pozabiti na naglico življenja in se popolnoma prepustiti trenutku. V ozadju se sliši glasba, ki nas vabi, da se vrtimo v ritmu brezskrbnih korakov.

Italijanska prehrana je preprosta, a bogata – jedi so obilne, a hkrati polne svežih sestavin. Pri vsakem grižljaju občutimo zadovoljstvo, ki nas prevzame in nas spomni, da je uživanje v hrani pomemben del življenja.

Zapomniti si moramo, da je potrebno znati uživati v trenutku, se sprostiti ter se osredotočiti na doživljanje užitkov življenja, kot je hrana, družba in okolje. Tudi “Dolce far niente” nas spodbuja, da si vzamemo čas zase, da se spočijemo in si privoščimo trenutke brezskrbnosti, ki nas napolnijo s pozitivno energijo.

Povezanost z naravo v indijanski kulturi:

Vstopimo v tišino globokega gozda, kjer se šepetanje vetra med drevesi združuje z zvoki ptic in živali. Naša stopala se prebijajo skozi mehko prst tal, občutimo stik z zemljo, s koreninami dreves. Ob nas je modro jezero, ki odseva nebo, kot da bi se povezalo z vesoljem. Med hojo nas spremljajo indijanski vodiči, ki nas učijo prepoznati zdravilne rastline. Vsi se sklonimo, da se dotaknemo ene od njih, in občutimo toplino njene energije v svojih rokah.

Indijanske kulture imajo globoko povezanost z naravo in okoljem. Indijanska ljudstva izražajo spoštovanje do narave in jo dojemajo kot živo bitje. Ti narodi imajo bogato znanje o okolju, rastlinah, živalih in ekosistemih ter ga prenašajo iz roda v rod. To znanje se kaže v indijanskih ritualih in praksah, ki nam omogočajo, da se povežemo z naravo in dojamemo, da smo del tega.

Tradicija hammam-a v Maroku:

Vstopimo v toplo in dišeče maroško tradicijo – kopališče  hammam. Vzdušje je polno eksotičnih dišav, ki se mešajo z vonjem tople vode. Postopoma se sproščamo in s pomočjo gline odstranjujemo odmrle celice s svoje kože.

Z občutkom nege in ljubezni do svojega telesa se vležemo v parno kopel, kjer se vonj evkaliptusa meša z občutkom vlažnosti na naši koži. Naša dih postaja globlji, telo pa se počasi sprošča. Masaža s tradicionalnim maroškim milom in rokavicami kessa nas osvobaja napetosti in neguje našo kožo.

Sprehodimo se po prostoru s prekrasno okrašenimi stenami in stropi, ki nas prenašajo v čarobni svet tisočerih zgodb. Uležemo se na udobno podlago in se prepustimo nežni masaži s toplim arganovim oljem, ki prodre globoko v naše mišice, sprošča napetosti in obnavlja našo energijo. Ko se dvignemo s postelje, se počutimo kot prenovljeni, sveži in uravnovešeni.

In za konec….

V današnjem svetu, ki nas žene s hitrim tempom in stalnim delovanjem, je pomembno, da si znamo vzeti  čas za tovrstne izkušnje. Te izkušnje nas pomirjajo, osredotočajo in ponovno povezujejo z bistvom našega življenja. Ne glede na to, ali se nahajamo v japonskem vrtu, ajurvedskem svetišču, italijanski kavarni, indijanskem gozdu ali maroškem hammamu, lahko najdemo trenutek miru, harmonije in notranje prenove.

Te poti nas vodijo v samospoznanje, prebujajo našo zavest ter nas spominjajo, da smo del nečesa večjega. Skozi povezavo z našim notranjim jazom in okolico, lahko dosežemo globlje razumevanje sebe, okrepimo ravnovesje in vzpostavimo povezanost z naravo.

Zato si vzemimo čas za tovrstne izkušnje. Naj si bo to meditacija, uravnotežena prehrana po načelih ajurvede, trenutek sprostitve v italijanski kavarni, povezanost z naravo v indijanskem gozdu ali nega telesa v maroškem hammamu. Te izkušnje nam omogočajo, da se umirimo, poiščemo notranji mir ter se povežemo s svojo pristno naravo.

Zapomnimo si, da smo del nečesa večjega in da lahko najdemo trenutke miru, harmonije in notranje prenove kjerkoli smo. Naj bo naša pot skozi tradicije in filozofije vir navdiha za samospoznanje, razširjanje zavesti ter iskanje povezanosti z okoljem.

guest

0 Komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej komentarje

Prejšnja objava

Naslednja objava

Discover more from Personal Growth: Tips for a Healthier Mind and Body

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading