Strah in Stres? Ne če prebereš, se zaveš in razumeš

Se zavedaš, ti ki to bereš, da medtem ko bi večina drugih bitij tam zunaj uporablja stres v svojo korist, da bi prebrodila vse resne življenjsko nevarne situacije, se ti nagibaš k drugačnemu pristopu, ko gre za soočanje s stresnimi situacijami. Običajno zmrzneš, zaradi česar si popolnoma ranljiv pred kakršno koli nevarnostjo, ali pa zbežiš z repom med nogami. Se najdeš v tem ali pa se morda motim?

Običajno ne veš, kako se spopasti s stresom ali kaj ga sploh povzroča. Na primer, ali si pravzaprav vedel, da je bil stres nekoč za nas kot nekakšen pajkov čut, ki nam je omogočal, da smo predvidevali nevarne situacije, ki se nam približujejo, in nam govorili, da se moramo z njim boriti ali pa zbežati z življenjem?

Da, tako je, včasih smo bili odvisni od občutkov, kot sta stres in strah, saj so nas prisilili, da se vlečemo skozi nečloveške razmere in povečali možnosti za naše preživetje kot vrste.

Ne glede na preteklost pa si zapomni, da stresa ne potrebuješ več kot orodje, da bi se z njim boril za svoje preživetje. Danes bi se moral osredotočiti le na svoje strasti in hobije.

Žal pa si verjetno tudi ti ta med vsemi nami, ki smo postali krhki in se težko spopadamo s čustvi kot sta stres in strah. Danes stres ni nič drugega kot moteče sidro, ki te, ki nas drži.

Seveda obstaja veliko ljudi, ki še vedno lahko izkoristijo stres sebi v prid, a žal, preveč stresa lahko zlomi vsakogar, ne glede na to, kako močan je psihično ali fizično. Zato je v nadaljevanju kratek opis, kako se lahko vsaj malenksot lažje spopadeš s stresom in poskrbiš, da ga do konca dneva pravilno obvladaš. Torej brez odlašanja.

Meditacija namesto zdravil

Zdravila lahko naredijo marsikaj dobrega, vendar jih nikakor ne bi smel uporabljati za reševanje težav s stresom. Stresa namreč ne bi smel obravnavati kot bolezen. Upoštevati ga moraš takšnega, kot je: signal, ki kaže, da je vsega preveč. To v bistvu pomeni, da moraš uporabiti tehnike, ki umirjajo um, kot je recimo meditacija.  Joga zelo pomaga. Poskusi izkoristiti svoj čas in se osredotoči nanjo , namesto da delaš na stvareh, s katerimi ne moreš ničesar doseči. Meditiraj nekaj časa na dan in lahko ti zagotovim, da bo tvoj um veliko bolj jasen kot prej, zaradi česar se bo tvoja raven stresa dokaj hitro znižala.

Več se smej, manj jokaj

To bo sprva morda težko narediti, vendar se bo dolgoročno splačalo. Če le nisi nekdo, ki nima nobenih čustev, bi moral biti sposoben vsakodnevno ohranjati pozitivno miselnost. Seveda se bo na prvi pogled morda slišalo nekoliko lažno, vendar to pravzaprav ni pomembno, kajti dejstvo je, da boš le na tak način najverjetneje izboljšal svoje duševno stanje v razmeroma kratkem času.
To je nekakšna preizkušnja tipa »fake it, dokler ti ne uspe«, toda če vsaj poskusiš ohraniti pozitiven način razmišljanja, se lahko izogneš kopičenju stresa čez dan.
Izklopi to depresivno postajo kot so mediji z novicami in namesto tega preklopi k otročjim risankam, komedijam… Poslušaj že enkrat veselo glasbo, preizkusi glasbo swinga iz 50. let in se sprosti. Življenje je dobro; ni razloga, da bi svoj um onesnaževal z negativnostjo in stresom.

Pomagaj tistim okoli sebe

Na tvoje duševno stanje običajno vpliva to, kar vidiš okoli sebe. Če vidiš nekaj brezdomcev, ki beračijo ob cesti, in potem slišiš, da se je tvoj/e dekle/fant tisti dan moralo soočiti z velikim stresom, boš verjetno tudi ti zaradi tega postal precej pod stresom. Da bi se temu izognil, poskusi pomagati tistim okoli sebe. Več ljudem, kot pomagaš izboljšati njihov življenjski slog,bolje je, saj se boš zaradi tega bolje počutil. Torej, zakaj ne bi poklical svoje mame ali očeta? Vprašaj jih, kako sta, povej jima, da ju imaš rad, da ju pogrešaš, povej jima, da bi se morali več družiti, kupuj jima rože ali karkoli, kar bi ju lahko razveselilo, itd. Karkoli že je, samo ne pozabi vedno spoštovati ljudi okoli sebe.

Vnos izboljšav

Nehaj se zanikati in se primerjati z vsemi okoli sebe. Ti imaš svoje pozitivne lastnosti in oni imajo svoje, ti imaš svoje vrhunske točke in tudi oni, in na koncu dneva veš, kakšen je občutek preobremenjenosti in nikomur od nas to ni všeč. Torej, namesto da se pretirano odzoveš na vsako težavo, na katero naletiš, jo prej natančno analiziraj in tako prepreči, da bi se te okoliščine sploh kdaj ponovile.

Obnašaj se tako, kot bi želel, da se tudi drugi obnašajo do tebe

Kdaj si se nazadnje ustavil in pomislil, da potrebuješ odmor? Kdaj si si nazadnje privoščili čas z samim seboj, kjer uživaš v svoji lastni družbi? Če se spopadaš z veliko stresa, potem je odgovor na to verjetno “že dolgo časa ne”. To je eden od razlogov, zakaj si večino časa tako pod stresom. Vsi tu in tam potrebujemo odmor in to je dejstvo. Nismo roboti, ne moremo delati mesece in mesece in samo skrbeti, da imajo tisti okoli nas vse, kar potrebujejo za uživanje. Počitke si zaslužimo tako kot vsi ostali, zato je to tako pomembno za naše duševno stanje. Torej, kaj če bi si ta vikend vzel dopust in nekam odšel.

Vzemi knjigo, pelji psa na sprehod, pojdi na tek, pojdi v lokalni park in pojej sladoled na žgočem soncu. Izberi tisto, kar te osrečuje. Zapomni si, da to delaš zase. Tega ne počneš za svojega snobovskega brata ali sestro ali svojega šefa. Ti si tarča tega poskusa in to si si zaslužil, zato lahko tudi uživaš.

In za konec…

Ne štej, koliko let boš še živel, štej trenutke kakovosti preživetih le teh…
To je pomembejše!

guest

0 Komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej komentarje

Prejšnja objava

Naslednja objava

Discover more from Personal Growth: Tips for a Healthier Mind and Body

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading