Ego med napadi panike: Ko iskanje ravnotežja zamenja strah

V prejšnjem članku sem se poglobila v razumevanje oziroma razlago o različnih plasteh uma (po Freudu), kot so Id, Ego in Super Ego ter kako ti vidiki vplivajo na naše vsakodnevne odločitve in vedenje. Omenila sem, da Ego igra pomembno vlogo pri iskanju ravnotežja med nasprotujočimi si silami v naši psihi, vendar pa se ta dinamika lahko povsem spremeni, ko govorimo o paničnih napadih.

Ego, kot sem ga predstavila prej, se običajno trudi uravnotežiti naše nagnjenosti in želje z družbenimi normami in realnostjo. To lahko vidimo v vsakdanjih situacijah, kjer Ego deluje kot notranji diplomat, ki išče kompromise med Idom (nagoni) in Super Egom (moralni okvir). V teh primerih se Ego trudi ohraniti psihološko ravnotežje.

Toda v primerih paničnih napadov, ta dinamika pogosto odpove. Panični napadi so izjemno intenzivne izkušnje, pri katerih se lahko pojavijo močni fizični in čustveni simptomi, kot so hiter srčni utrip, občutek dušenja, omotica in strah pred smrtjo. V teh trenutkih Ego običajno ne išče ravnotežja; nasprotno, lahko poslabša občutke tesnobe in strahu.

Kako to deluje?

Ego lahko interpretira fizične simptome paničnega napada kot znak nevarnosti ali smrti. Na primer, hiter srčni utrip, ki je pogost simptom paničnega napada, se lahko interpretira kot srčni napad. Ego se ne trudi uravnotežiti situacije, temveč se osredotoča na negativne misli in strahove, ki se množijo v paniki.

To lahko vodi do začaranega kroga, kjer Ego krepi občutke strahu, kar sproži še več fizičnih simptomov paničnega napada. Bolj kot se Ego posveča negativnim mislim, močnejši postajajo simptomi in strahovi.

Kaj pa lahko storimo, da presežemo to dinamiko?

Prvi korak je prepoznati vlogo Ega pri paničnih napadih in razumeti, da njegova interpretacija ni nujno realna. Pomembno je zavedanje, da gre za preobčutljiv odziv uma in da ni smiselno pričakovati logičnega ravnotežja v teh trenutkih.

Torej, vloga Ega se med vsakodnevnimi situacijami in paničnimi napadi močno razlikuje. Medtem ko v vsakdanjih okoliščinah Ego išče ravnotežje, se v paničnih napadih pogosto zatakne v spiralo strahu. Razumevanje te dinamike je pombno za obvladovanje paničnih napadov in ponovno vzpostavitev notranjega ravnovesja uma.

Terapevtski pristopi, kot je KVT, lahko pomagajo preseči vlogo Ega pri paničnih napadih in obnoviti psihološko stabilnost.

Kot nekdo, ki je doživljal številne panične napade, ta vloga Ega med napadi zelo ustreza mojim izkušnjam. Vendar gre tu le za eno od številnih perspektiv, kajti izkušnje paničnih napadov se močno razlikujejo od posameznika do posameznika.

Prepoznavanje vloge Ega pri paničnih napadih in razumevanje, da gre za preobčutljiv odziv uma, je prvi korak k obvladovanju teh neprijetnih izkušenj. V takšnih trenutkih enostavno ni smiselno pričakovati logičnega ravnotežja, saj se vse vrti okoli čustev in strahu.

guest

0 Komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej komentarje

Prejšnja objava

Naslednja objava

Discover more from Personal Growth: Tips for a Healthier Mind and Body

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading